您好,欢迎光临 一典鸿艺术网!今天是2018年1月22日,星期一

首页 > 建筑 > 焦点推荐

独栋住宅奖:兔子洞, 哈斯贝克,比利时

2012-09-17 14:26 来源:

独栋住宅奖:兔子洞, 哈斯贝克,比利时 Single-Family House: Rabbit Hole, Gaasbeek, Belgium, 2010 建筑设计:兰斯°艾斯建筑事务所Architects: Lens°Ass

这座老旧的农场住宅包含5栋建筑,坐落在非常接近哈斯贝克城堡的一块特殊场地上。想要复兴残破的建筑,却又不能以怀旧的方式重建它,那么应该采用什么样的策略呢?关键的问题是,在不破坏其农业特征的前提下,一座农家院在多大程度上可以满足现代居住的需要。居住建筑面向道路开门是在1945年之后修改的,并最终形成了这一地区农村建筑的非典型屋顶形式。因此,设计师决定斜向切断入口门并进行重新配置。现有洞口虽然关闭了,但侧立面一个宽阔的窗洞却提供了对面花园的丰富景观。为了创造新的视觉统一,选用灰色的水泥层作为砖砌山墙的收束。居住建筑底层靠近牛棚的地方现在改成了兽医诊所和一个车库。楼上,前面为客房,后面是儿童卧室。窗户是嵌入屋顶的,保持了这栋建筑物的乡村风格。

最大的体量,干草堆,成为新公寓的中心房间。两座大门的洞口被保留下来,并且完全是玻璃的。外面装有橡木门窗。承载着日常生活的混凝土大桌放置于大窗之间。将桌面置于较高水平位置的有趣解决方案产生了一种与经典桌完全不同的空间体验,尤其是当桌子上部的空间直接延展到脊部的时候。

仓房的半地下“拱状房间”继续用作储藏室,上部由砖砌而成的区域则用作休息区。上部为父母卧房,在高且开阔的空间设有“内窗”。临近的猪圈被改为儿童游戏室。第5个砖砌建筑是一个带有小面包烤炉的储藏室。

工作和生活的功能重组已经明确,可是更复杂的任务是如何去连接不同的空间。这里要展示这个项目特别显著的品质:用单一的干预解决各种功能问题。巴特·兰斯设计了一个漏斗形的附加物,遮蔽着通向兽医诊所和私人区域的入口。漏斗的形状被铺砖形成的成角通道所强化,特别是将地形高差视为项目设计的出发点之一时尤其如此。巴特·兰斯在本案中挑选了维纳博艮的红色铺砖。

地板、墙面和屋顶,以及新的台地,都是用同样的铺砖制成的,因此,在新体量中产生了统一,并在现有空间中建立了新的联系。同时,形成的封闭院落可以阻挡盛行西风的影响,并遮挡从道路而来的视线。

在其他项目中,巴特·兰斯已经证明了一座新建筑如何在观念上与现有结构及建筑物保持一致。既不是复原,也不是在现状和新建之间形成对抗。它选择的是第三条路,将新建筑整合到历史文脉之中。一丝不苟的细节设计和专业技巧使这个项目达到了较高的建筑水平。砖不仅是建筑材料,而且也是对现有结构的概念强化—砖成为过去与现在之间的“联系”元素。

The old farm house comprises five buildings and is located on a unique site in close proximity to the Gaasbeek Castle. What strategy needs to be developed to revive a dilapidated building without reconstructing it in a nostalgic manner? The decisive question is how such a farm house can be adapted to modern housing requirements without destroying its agricultural character. The residential building with an entrance addressing the road was converted after 1945 and finished with a roof type untypical for rural buildings in this region. Therefore the decision was taken to cut off the entrance door diagonally and relocate it. The existing openings were closed, whereas a wide window in the lateral facade offers a generous view across the garden. In order to create a new visual unity, the brick gable was finished with a grey cement layer. The ground floor of the residential building with the adjoining cow stables was converted into a veterinary practice and a garage. The upper floor accommodates a guestroom at the front and the children's bedrooms at the back. The windows were recessed in the roof's depth to conserve the rural character of the building.

The largest volume, the haystack, became the central room of the new apartment. The openings of both large gates were maintained and completely glazed. On the outside oak wood gates and windows were mounted. A large concrete table, around which everyday life takes place, was positioned between the large windows. The interesting solution of positioning the tablestop at quite a high level generates a spatial experience that is completely different as compared to a classic table, in particularly as the room above the table reaches up to the ridge.

The semi-subterranean "vaulted chamber" of the barn was maintained as a storeroom, whilst the upper side made from brick serves as sitting area. The area above accommodates the parents’ bedrooms with "interior windows" on the high and open space. The adjoining pigsty was converted into a playroom for the children. The fifth brick-built volume is a storeroom with a small bread baking oven.

Whereas the reorganisation of the working and living functions was already specified, it was, however, a much more complex task to connect the various spaces. And here lies the particularly notable quality of this project: solving various functional aspects with a single intervention. Bart Lens designed a funnel-shaped annexe sheltering the entrance to the veterinary practice and the private area. The funnel shape is further emphasised by the angular walkway made of paving bricks, particularly because the respect for the given height differences of the terrain was one of the project's starting points. Bart Lens opted for red paving bricks by Wienerberger, which were in this case glued.

The floorings, walls and the roof as well as the new terraces were made of the same paving brick, thus creating a unity within the new volume and establishing a new link between the existing spaces. Simultaneously, a closed off courtyard is formed, which is sheltered from the prevailing western winds and prevents views from the road.

In other projects, Bart Lens has already demonstrated how a new build can conceptually be brought into accordance with existing structures and buildings. It is not about reconstruction, not about confrontation between the existing and the new. It is the third way, the integration of the new into an historic context. The meticulous detailing and expert execution place the project on a high architectural level. Brick is not solely used as a building material, but also as a concept reinforcing the existing structure-brick as the "linking" element between the past and the present.

设计团队/Design Team: 兰斯°艾斯事务所:巴特·兰斯/Lens°Ass: Bart Lens建造目的/Building's Purpose: 私人住宅和兽医诊所/Housing & veterinary practice使用面积/Useable Floor Area: 472m2业主/Client: 私人/Private用砖类型/Brick Type: 黏土铺砖/Clay paver

  • QQ咨询

  • 在线咨询
  • 一典鸿艺术网客服
  • 一典鸿艺术网客服
  • 电话咨询

  • 18511002185